Efficiënte en duurzame pakketbezorging: de pakketautomaat en Light Electric Vehicles (LEV's) als Drijvende Krachten

Efficiënte en duurzame pakketbezorging: de pakketautomaat en Light Electric Vehicles (LEV's) als Drijvende Krachten

13 november 2023

In een tijdperk van almaar groeiende e-commerce maar ook van het streven naar vergroening van compact wordende stadscentra, staan we voor de uitdaging om Last Mile Delivery te herdefiniëren. Files, beperkte ruimte, leefbaarheid en milieudoelstellingen dagen ons uit om met innovatieve oplossingen te komen. De zoektocht naar duurzaamheid is daarbij net zo belangrijk als het streven naar efficiëntie. In deze evolutie spelen pakketautomaten samen met Light Electric Vehicles (LEV's) een cruciale rol.

Pakketautomaten als Logistiek Hub

Pakketautomaten vormen de ruggengraat van deze verschuiving. Niet alleen bieden ze een centrale afleverplek voor pakketten binnen de stad, maar ze kunnen ook fungeren als knooppunten voor andere duurzame bezorgmethoden. Door routes te optimaliseren en contactloze transacties te vergemakkelijken, veranderen pakketautomaten het gezicht van Last Mile Delivery.

1. Logistieke Efficiëntie

Het gebruik van pakketautomaten vermindert niet alleen de behoefte aan meerdere bezorgpogingen of ritten naar een afhaalpunt. Het optimaliseert daarmee ook de kostenstructuur in de gehele logistieke keten. De efficiëntie wordt versterkt door geautomatiseerde processen en een intelligente plaatsing van lockers in strategische stadsgebieden tot zelfs achter de voordeur in bijvoorbeeld appartementencomplexen.

2. Duurzaamheid in Actie

Het verminderen van de ecologische voetafdruk is een niet te onderschatten voordeel van pakketautomaten. Door leveringen en retouren te kunnen consolideren en het aantal voertuigbewegingen te verminderen, dragen pakketautomaten bij aan een duurzame transitie. Uitstootreducties tot wel 30% blijken gehaald te worden! (bron: Last Mile Prophets).

Light Electric Vehicles (LEV's): De Mobiliteitsrevolutie

Naast pakketautomaten werpen Light Electric Vehicles (LEV's) zich op als de ideale metgezel in de fijnmazige stadslogistiek. Kleine elektrische voertuigen bieden een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele bezorgvoertuigen. Ze zijn niet alleen snel en wendbaar, maar verminderen ook geluidsoverlast en luchtvervuiling.

1. Wendbaarheid en Snelheid

LEV's vormen een flexibele oplossing voor de uitdagingen van stadsverkeer. Hun wendbaarheid en snelheid maken het mogelijk om snel en efficiënt door dichtbevolkte gebieden te navigeren, waardoor de bezorgsnelheid aanzienlijk wordt verbeterd.

2. Milieuvriendelijkheid

Met nul uitstoot tijdens het gebruik dragen LEV's bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit in stedelijke omgevingen. Ze belichamen de verschuiving naar duurzame mobiliteit en bieden een alternatief dat zowel bedrijven als consumenten ten goede komt.

Bekijk ook het interview met Last Mile Expert Marek Rozycki om zijn mening te horen over de belangrijkste ontwikkelingen op de Last Mile.

Naar een Duurzame Stadslogistiek

"Empowering Delivery" is daarom het thema dat CiPiO en het Noorse Paxster gezamenlijk hebben uitgedragen tijdens de Parcel & Post Expo van 2023. Wij hebben daar getoond dat pakketautomaten en Light Electric Vehicles de hoekstenen van de toekomstige stadslogistiek zijn.

Om onze woorden kracht bij te zetten hebben we met onze Last Mile Challenge gedemonstreerd hoe dat er in de praktijk uit kan zien. Een ongelooflijk aantal van 100 doosjes kon worden ingeladen in een Paxster, waarna er 5 doosjes met grote snelheid geplaatst moesten worden in de CiPiObox. Niet alleen leverde de enthousiaste deelname van beursbezoekers leuke taferelen op, het toonde real life aan hoe de toekomst van de Last Mile eruit ziet.

Meer weten over onze visie op de toekomstige Last Mile Delivery? Neem gerust contact met ons op. We adviseren graag.

Meer zien van de Parcel & Post Expo? Bekijk hier onze aftermovie!
aftermovie-parcel-post-expo.png

 

Terug